Texturització: alternativa terapèutica i culinària

Aproximadament, un 30% de les persones institucionalitzades pateixen problemes de masticació i deglució. En el Sector Sòcio Sanitari hem d'atendre a aquestes persones amb dificultats per a ingerir sòlids, basant la seva alimentació en triturats o purés, que acaben sent monòtons i repetitius, dificultant la seva accepció. Una molt bona alternativa és la texturització.

Amb la tècnica de la texturització es respecten els gustos, els aromes i colors i la presentació és més atractiva, oferint els plats de sempre sense alterar els sabors però sí les seves textures, fent-los molt més desitjables. Amb aquesta iniciativa, sense cap dubte, millorem la qualitat de vida dels usuaris ja que és una millor opció comparat a la dieta "túrmix" convencional, diversificant i evitant la monotonia en la alimentació i obrint la gana.

Els Blixer® reuneixen en un sol equip, les qualitats del cutter i la batedora, millorant l'acceptació del plat amb una emulsió perfecta, més aromàtica i amb matissos.Blixer Permeten elaborar fàcilment menjars crus o cuits i amb textures adaptades als diferents problemes de masticació o deglució. Preparem el mateix menjar per a tots i presentem després els plats amb textures modificades. Permet dotar als aliments d'una consistència adequada i segura per a la seva ingesta; es poden espessir líquids i triturar sòlids.

No hem d'oblidar la fase anticipatòria a l'hora dels àpats, ja que és en aquesta fase on es recuperen determinats automatismes. L'aroma, el color... estimulen la segregació de saliva i també alerten sobre l'acte de deglució i s'inicia un procés de focalització de l'atenció, com passa amb objectes relacionats amb l'alimentació (coberts, plats, gots...). Cada un d'aquests objectes activa automatismes motors que en molts casos no es realitzen de forma voluntària i és necessari potenciar els estímuls per activar funcions que s'han vist afectades a nivell neurològic.

Tenint cura en la seva presentació, els ingredients en els plats texturitzats son fàcilment identificables tant a primera vista com pel contrast de sabors. Estem oferint a aquestes persones la sensació de que estan menjant com sempre ho han fet, aconseguint una alimentació més plaent i estimulant la gana, amb els avantatges que això suposa tant per a ells com per al personal encarregat d'alimentar-los, facilitant aquesta tasca.

Menjar texturitzatPeriòdicament, a MAYNCO organitzem formacions per al personal de cuina del sector Sòcio Sanitari. Els assistens aprenen a fer funcionar i mantenir correctament el Blixer®, a utilitzar diferents tipus d'emulsionants, a aconseguir la textura desitjada i a presentar els plats. Aquesta formació també és pot organitzar a mida del client segons les seves necessitats: volum d'aliments texturitzats, nombre de personal a formar, instal·lacions i equipament del centre...