Com escollir un desinfectant viricida?

Un virus pot romandre en una superfície durant varis dies. Està allà quiet, sense fer res. Fins que aconsegueix entrar en un organisme per parasitar-lo i replicar-se. És necessari inactivar-lo i evitar que això passi. Em refereixo a inactivar-lo i no matar-lo perquè no té metabolisme i no es considera un ésser viu ja que necessita d’altres cèl-lules per a prosperar (amb aquest tema hi ha un debat obert). S’inactiva destruint el seu embolcall lípid o bé desnaturalitzant les proteïnes que la composen (les espigues de la corona).

Això ho aconsegueixen alguns productes... però de molts altres no. Un desinfectant bactericida no sempre inactiva virus. I si a això li sumem que degut a la gran demanda hi ha molt intrusisme en el mercat, és necessari aprendre a reconèixer i descartar productes que no ofereixen cap garantia. No fa falta que us digui les conseqüències de pensar-nos que estem desinfectant correctament quan això no és així. Per què arriscar-se a utilitzar un producte que no compleix amb la normativa i registres?

 

És difícil inactivar el SARS-CoV-2?

Aquest tipus de Coronavirus l'ha liat molt però només és fort quan aconsegueix tenir accés a altres c'el-lules i replicar-se. Fora d'un metabolisme com el nostre, és molt dèbil. Realment necessitem una desinfecció de baix nivell perquè és un virus gran amb una cobertura lipídica. Vols saber els diferents nivells de desinfecció?

nivell desinfeccio

Fins fa poc el màxim nivell era la esterilització (quan hi ha una probabilitat entre un milió de que restin microorganismes viables). Els Prions son proteines trencades resistents als mètodes d'esterilització. Son més petits i més simples que la resta d'agents infecciosos; però causen enfermetats neurodegeneratives letals com el de les "vaques boges". Provoquen aberracions en les proteines normals cerebrals i converteixen un cervell en una esponja, d'aqui el nom de encefalopatía espongiforme. Son tan simples que el nostre sistema immunitari les ignora i no fan distinció entre espècies. Comparat amb el Coronavirus, son assassines invencibles.

El SARS-CoV-2 al tenir una envoltura lípida (greix) qualsevol producte amb tensioactius (sabó) la pot trencar. Alguns desinfectants el que fan és destruir les proteines que fan que es pugui acoplar a les cèl-lules. Això fa que el virus no sigui viable. I si és tan fàcil de "matar" perquè necessitem desinfectants especifics? Doncs per seguretat en la formulació que estem fent servir dins d'uns protocols marcats i perquè si no ens guiem per un marc legal establert això pot ser una conya. A més, sobre una superficie no només poden haver virus; hi ha molts altres agents patògens que hem d'eliminar com ara bacteris, micobacteris, fongs... 

 

Comencem amb la normativa UNE

Encara no existeixen productes assajats enfront al SARS-CoV-2 i per a saber si és efectiu amb aquest virus hem de fixar-nos que compleixi la Norma UNE 14476 avaluada en Adenovirus i Poliovirus. 

 

Què passa amb els Registres?

Els antisèptics per a pell sana i els desinfectants d’àmbit clínic han d’estar registrats en la AEMPS (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios) i els reconeixerem perquè a l’etiqueta posa el codi de registre XXX-DES. En canvi, la resta de biocides han d’estar registrats en el Ministeri de Sanitat amb el codi de registre XX-YY-ZZZZZ-HA. Ens interessa les “YY”; aquí ens diu si el producte és bactericida, fungicida, viricida... aquest última seria un 90 (si posa un 20 és bactericida). Si a més, al final porta una “HA” vol dir que el seu ús està autoritzat per a superfícies que estan en contacte amb aliments. Un desinfectant pot tenir més d’un registre, tants com usos tingui.

Aprofito per apuntar que tots els desinfectants HA s’han d’esbandir. No us creieu a ningú que us digui el contrari. No és per formulació, és per normativa.

 

Vols més seguretat abans d’escollir?

Escull un desinfectant amb doble registre, ambiental i HA que estigui inclòs en la llista de viricides autoritzats que va publicar recentment el Ministeri de Sanitat. En aquesta llista no estan els desinfectants d’àmbit clínic, ja que no depenen de la Agencia sinó del Ministeri. Aquests productes també son vàlids, només que no son aptes per a àmbit alimentari.Què passa amb les mans?

Els antisèptics hidroalcohòlics per a mans son molt necessaris en algunes circumstàncies. Higienitzen la pell ràpidament i no cal aigua. Però això s’ha de fer com a mesura complementària; el que cal és rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó. I rentar-les bé. Si és amb aigua tèbia, doncs millor. Què fem amb la roba?

A nivell industrial i professional, tenim molts sistemes per a higienitzar la roba. Segons en quin escenari estiguem, proposarem una solució o una altra per a poder optimitzar el rentat i abaratir costos. L’ozó aquí és un bon aliat però compte perquè és corrosiu; deixa’ns venir primer a veure les instal·lacions i la maquinaria. En el tèxtil el virus no viu més de 48 hores. Una solució és tenir la roba en quarantena durant aquest temps. La roba infectada s’ha de tractar amb cautela, si és possible posant-la en bosses hidrosolubles per a no manipular-la més del necessari. No s’ha d’espolsar la roba contaminada i és necessari desinfectar totes les superfícies de la bugaderia segons els protocols que us hem marcat. Si encara no els teniu, me’ls demaneu.

 

I per a desinfectar ambients?

El que us dic, hi ha molt intrusisme amb productes miraculosos per a destruir el coronavirus. He vist com han convertit una trista aspiradora en un “purificador d’aire”. Li posen una etiqueta xula i ho venen a un preu desorbitat. Desconfieu. I sí, l’ozó és un desinfectant, però també és tòxic i corrosiu i s’ha de tractar com a tal. Serveix per a moltes coses però cap d'elles és desinfectar l'ambient de Coronavirus. A més, no té cap registre viricida i està totalment desaconsellat per aquest ús. No us conformeu amb un "hi ha un estudi que demostra...". No. Aqui no  hi ha estudi que valgui, o està registrat i validat per qui toca, o no és apte. També està al mercat la opció de desinfectants de superficies per via aèria; els recomano però tingueu en compte que desinfecten les superficies, no l'ambient. Van bé perquè en poca estona ho desinfecta tot ja al aplicar-se per nebulització el producte arriba als racons més inaccessibles i a més també desinfecta materials tous com ara catifes, cortines, sofàs... Això sí, s'ha d'anar en compte a l'hora d'aplicar-ho ja que el seu ús està reservat a personal professional especialitzat i heu de prendre mesures com ara portar ulleres, guants i mascareta. Demana'm info sobre aquest tractament.

 

Fuig dels productes que no ofereixen cap garantia; queda’t amb els que han passat per un estricte control sanitari i estan autoritzats per les entitats competents en el seu marc legal. Hi ha molts centres que estan a la taula de la Fiscalia. Tard o aviat es demanaran responsabilitats, i haver fet servir un producte sense registre i sense cap validació...no ajudarà. No us arrisqueu. Deixeu que un professional us assessori amb els protocols de desinfecció. Posa’t en contacte amb mi si vols que us ajudi.