Desinfecció microatomitzada

Proposo una solució simple i ràpida per a aplicar un desinfectant en una habitació, local, vehicle, estància... sense deteriorar els materials, sense necessitat d'esbandir o assecar: la microatomització.

Vols veure com funciona? Clica al vídeo:

https://youtu.be/WjzJoKLOASI

Com és possible?

Com has vist al video, aquest sistema funciona amb una "pistola" que pulveritza micropartícules de desinfectant que es depositen sobre les superficies sense necessitat de mullar-les. A més, al ser neutre no fa malbé cap tipus de material i es pot aplicar sobre electrodomèstics, equips electrònics i informàtics, teixits... No cal esbandir, excepte si s'aplica sobre superficies que estan en contacte directe amb aliments (això ja sabeu que és per normativa, no per formulació del desinfectant). 

L'equip té un compresor amb una "trolley" per a poder moure'l còmodament i una mànega de 6 metres. La "pistola" té un recipient on s'afegeix el desinfectant.

Quin desinfectant es fa servir?

Recomano el VIRICITOL® perquè està formulat amb Propan-2-ol i assegura les propietats del sistema. És un dels virucides inclosos en la llista que va publicar recentment el Ministeri de Sanitat de productes autoritzats per a la prevenció de la Covid-19. La seva formulació compleix amb la recomanació avalada i aprovada per la OMS.

És més eficaç que l'ozó? i que l'aigua ionitzada? què passa amb la llum UV?

Ja sabeu que jo només recomano la utilització de l'ozó en casos molt concrets; en medi aquàtic per exemple (bugaderia) o bé per a eliminar olors a dosis molt baixes... però poc més. A més de que no és un desinfectant homologat pel Ministeri de Sanitat, està totalment contraindicat per a la desinfecció ambiental perquè no està avaluat com a viricida ni està al registre de biocides. Les conclusions de la FEDECAI són ben clares:

- Les concentracions necessàries per a efecte viricida o bactericida son elevades: entre 20 i 80 ppm amb un temps de contacte de entre 10 i 60 minuts (100 vegades superior als estandards de salut publica).

- La humitat relativa ha de ser alta (>85%) per a assegurar que el tractament tingui la màxima eficàcia.

- Baixar la concentració ambiental de l'ozó amb valors compatibles amb la salut (0,2 ppm) pot requerir de 4 a 6 hores.

Els equips d'ozó que es comercialitzen no garanteixen les condicions d'ús en la immensa majoria de casos. I us recordo que és corrossiu i irritant. Ja son moltes les entitats  que s'han pronunciat al respecte i el desaconsellen per a desinfecció ambiental.

Pel que fa a l'aigua ionitzada tot i que l'anomenin així, és un simple procés d'electròlisis. L'agent desinfectant és el clor com passa amb el lleixiu; però en aquest cas el clor es genera per corrent elètrica aplicada sobre una solució enriquida en clorurs (d'aqui el haver d'afegir sal). Vamos, que és desinfectar amb lleixiu però molt més car.

La llum UV tampoc és el més recomanable pels mateixos motius abans esmentats. El Ministeri de Sanitat finalment, s'ha pronuncia al respecte amb un comunicat oficial que pots llegir aqui.